1. Главная
  2. Блог
  3. Як організувати доставку їжі зі свого кафе? Частина 1

Як організувати доставку їжі зі свого кафе? Частина 1

24 березня 2021
442

Як правильно організувати доставку? Що потрібно зробити власнику ресторану, щоб вийти на новий рівень прибутку? Розглянемо основні аспекти доставки їжі і можливі помилки, а також дамо рекомендації тим, хто бажає займатися доставкою.

Доставка їжі - ніша, яка дозволяє отримувати вагомий прибуток навіть новачкам ресторанного бізнесу. І справа не тільки в COVID-19 і пандемії. Це тренд, який отримав загальне визнання ще до періодів самоізоляції і заборон на відвідування питних закладів. Коронакрізіс лише підживити благодатний грунт для подальшого розвитку цього тренда, і зараз це найвдаліший момент для відкриття власної служби по доставці їжі.

Як правильно організувати доставку? Що потрібно зробити власнику ресторану, щоб вийти на новий рівень прибутку? У цьому матеріалі ми розглянемо основні аспекти доставки їжі і можливі помилки, а також дамо рекомендації тим, хто бажає займатися доставкою.

Схеми доставки їжі

Займатися доставкою їжі можна по одній з трьох схем:

1. доставка під ключ з нуля: власник підприємства харчування організовує доставку власними силами, формуючи штат з кур'єрів, поставивши на баланс транспортний засіб, пропрацювавши рекламно-маркетинговий план;

2. надання послуг з доставки спільно з агрегаторами їжі: в даному випадку на підприємство покладається лише завдання з приготування і пакування їжі - все решта турботи бере на себе сам агрегатор;

3. власник організовує доставку спільно з кур'єрськими компаніями: в даному випадку ви самі приймаєте замовлення, формуєте замовлення для служби і відправляєте за адресою клієнта через кур'єра.




Кожна зі схем доставки має і плюси, і мінуси. Займаючись доставкою під ключ, ви можете відстежувати якість обслуговування, а також не потрібно нікому платити відсотки і комісії. Але в цьому випадку потрібно більше вкладень і контролю за власною кур'єрською службою. Для транспортування готових страв можна використовувати різні види транспорту: велосипеди, моторолери, автомобілі (вибір залежить від престижності вашого закладу і бюджету).

Агрегатори беруть на себе вагому частку турбот, тому можна організовувати доставку їжі в мінімальні терміни. Але посередництво передбачає поділ прибутку, і великі агрегати можуть брати до 30%. Крім цього, варто бути готовим до жорсткої конкуренції - на майданчиках своїх послуги пропонують сотні ресторанів і кафе, і доводиться вдаватися до маркетингових хитрощів, щоб замовляли страви саме у вас.

Кур'єрські компанії полегшують вирішення питань, пов'язаних з доставкою готових страв, проте не кожна служба працює цілодобово і здатна швидко доставляти їжу по місту. А швидкість є важливим критерієм - клієнти голодні тут і зараз і хочуть отримати щось смачне і гаряче в мінімальний час.

Нюанс: можна організувати власний відділ доставки, а також займатися доставками їжі через агрегатори. Ніхто не забороняє використовувати кілька схем. Головне, провести точні розрахунки і розподілити потоки замовлень таким чином, щоб не було плутанини, а доставка була своєчасною і якісною!

Вирішуємо головні питання, пов'язані з доставкою

Перш ніж робити які-небудь дії, необхідно вирішити ряд ключових питань і підготувати план доставки.

Потрібно продумати:

  • географію доставки їжі;
  • графік роботи;
  • мінімальне і максимально можливий час транспортування готових страв;
  • перелік страв, які ви готові доставляти;
  • упаковку їжі;
  • автоматизацію або систему контролю, необхідну для відстеження замовлень при доставці.

Географія (територія) доставки

Необхідно вирішити це питання на початковому етапі для подальшого розрахунку витрат і оцінки своїх можливостей.

При цьому ніхто не забороняє поступово розширювати географію доставки. Але рекомендовано розпочати з охоплення найближчих вулиць і районів. Якщо у вас кілька точок, то територія доставки окреслюється для кожної з точок харчування.

Погодьтеся - краще почати з малого, напрацювати репутацію і далі розширюватися, ніж охопити все місто і заплямувати свій бренд, не впоравшись з обсягами доставки. Це досить поширена помилка новачків, які женуться за швидким прибутком. Спробуйте встановити для себе "випробувальний термін" - подивіться, як справляються кур'єри, як швидко страви виявляються в руках замовників, чи задоволені вони обслуговуванням. Якщо потенціалу вашого підприємства виявиться досить, можна сміливо розширюватися, попередньо оцінивши ризики.

+38 067-005-00-33
Консультації по рішенню