1. Главная
  2. Блог
  3. Що таке автоматизація ресторанного бізнесу? Пам'ятка для клієнта

Що таке автоматизація ресторанного бізнесу? Пам'ятка для клієнта

16 вересня 2020
439

Про автоматизацію громадського харчування сьогодні чули вже практично всі. Власники розуміють, що це таке, але відійти відразу від ручного обліку з якихось причин не готові. Хоча, якщо задуматися, автоматизація ресторану не несе в собі якихось підводних каменів. Швидше, навпаки, вона здатна з позитивної точки зору вплинути на розвиток всього бізнесу. Але впроваджувати її потрібно з розумом, ретельно продумуючи кожен етап.

Давайте в найдрібніших подробицях розберемо цей процес на прикладі впровадження програмного забезпечення Р Кіпер, щоб у вас не залишилося жодного питання!




Що являє собою ця програма для громадського харчування і з чого почати її впровадження?

Основне завдання переходу від ручного обліку до автоматизованого - спрощення праці для співробітників закладу, а також виключення помилок, які відбуваються через, так званого, людського фактора. Кожен із співробітників знайде щось корисне для себе в нововведенні:

  • Офіціанти та адміністратори отримають неоціненну допомогу в роботі з гостями, процес обслуговування значно прискориться, що дозволить приділяти уваги більшій кількості відвідувачів.

  • Бухгалтери отримають повний контроль і розуміння, як рухаються продукти, що відбувається з залишками і закупівлями.
  • Керівник отримає найбільшу кількість вигод, від контролю над підлеглими, складанням бюджетних планів, прогнозних показників до якісно нової роботи з постійними відвідувачами і управлінням ресторану в цілому.




Яку програму для автоматизації кафе вибрати?

Вибір конкретного програмного забезпечення - це багато в чому особиста справа кожного керівника. Однак, сліпо довіряти рекламі не потрібно. Ваш софт повинен відповідати певним вимогам.

Найголовніше - це стабільна і безперебійна робота. Багато в чому саме софт буде управляти різними процесами в ресторані, тому збій (нехай і короткочасний) може привести до погіршення обслуговування клієнтів. А це призведе до втрати виручки, появи небажаних відгуків тощо. Стабільна робота залежить не тільки від розробників, але і від цілого ряду зовнішніх чинників: електромереж, надійності комп'ютерних мереж, встановленої операційної системи та інше.

Зручність використання автоматизованої системи також грає важливу роль. Програма повинна бути легкою в керуванні, щоб навіть люди у віці могли в ній легко розібратися. При наймі нових співробітників вам не доведеться витрачати багато часу на те, щоб навчити їх програмі, а значить - загальний час адаптації не буде збільшуватися на рівному місці. Важливим елементом для керівників буде можливість в режимі реального часу відслідковувати показники, завантаження співробітників, заповнюваність залу і коригування бізнес-процесів.




Яке обладнання підійде для автоматизації громадського харчування?

Устаткування - це не просто набір дорогих компонентів, які можуть не поєднуватися один з одним, а добре налаштований і збалансований організм, в роботі якого ви будете впевнені. Прибігаючи до вибору техніки, відштовхуйтесь не тільки від своїх фінансових можливостей, але і від завдань, які належить вирішити обладнанню.

Звичайно, ідеально було б внести витрати на процес автоматизації в бюджет запуску закладу. Але це робиться далеко не завжди, оскільки розуміння того, що на ручній праці компанія далеко не заїде, доводиться на фінальний етап, або вже після відкриття.

А коли весь бюджет був витрачений на створення красивого інтер'єру, покупку дорогих столових приладів, грошей на джерело безперебійного живлення за 100 доларів може не залишитися. Хоча це недорогий пристрій, він здатний заощадити кілька тисяч доларів, коли при різкому стрибку електрики жоден технічний прилад не вийде з ладу.




Що необхідно зробити, щоб самостійно підготуватися до впровадження автоматизації?

1. Зручно розташувати обладнання. Термінали повинні розташовуватися в зручних місцях, при цьому, не заважаючи ні офіціантам, ні гостям закладу. А принтери повинні розташовуватися на спеціальних акуратних полицях в безпосередній близькості від розеток.

2. Продумати, як буде прокладатися локальна мережа по всьому ресторану. Не економте на кабелі - він обов'язково повинен бути мідним і складатися з чотирьох пар мідних жил. Всі дроти від терміналів і принтерів повинні акумулюватися в одному світчі, який розташовується в захищеному місці. Щоб ніхто із співробітників або відвідувачів ресторану не міг випадково вимкнути його. Прокладаючи локальну мережу, беріть провід з запасом. Не страшно, якщо у вас залишиться метр або два  метра кабеля, значно страшніше, якщо вам цієї довжини не вистачить.

Пам'ятайте, що кожен пристрій (найчастіше) підключається до мережі, а значить - для нього потрібна розетка або мережевий фільтр. Плануйте заклад так, щоб розеток було з запасом. Тут, як і в випадку з кабелем - нехай краще залишаться зайві, ніж на одну розетку доведеться кілька десятків пристроїв - таку напругу вона може не витримати!

Важливий момент - навчання персоналу. Його найкраще проводити заздалегідь, але не за місяць до відкриття закладу, коли всі знання встигнуть забутися, а за кілька днів. Цього часу буде достатньо для того, щоб освоїти R-Keeper. Навчати потрібно не тільки офіціантів, а всіх співробітників, які будуть користуватися спеціалізованим софтом.




Загальні рекомендації по впровадженню автоматизації ресторану

Основна маса питань по роботі автоматизованої системи виникає в перші дні після впровадження. Тому бажано, щоб у компанії-підрядника була можливість віддаленого вирішення виникаючих питань. А для цього необхідно організувати можливість віддаленого підключення до терміналів.

Навчання нового персоналу повинно проходити якісно, незважаючи на те, що R-Keeper - досить проста програма. Довірте навчання досвідченим співробітникам - і ви будете впевнені в тому, що новачки все зрозуміють, а ризик їх помилки в майбутньому буде зведено до мінімуму.

Залишилися питання? Фахівці компанії «Майтек» нададуть Вам повну інформацію про програму для R-Keeper і про те, як її краще впровадити саме для вашого закладу громадського харчування!

+38 067-005-00-33
Консультації по рішенню