1. Главная
  2. Блог
  3. «Електронні замки - це елемент управління готелем». Інтерв'ю з керівником компанії "Майтек" Віталієм Сторожуком. Частина 2

«Електронні замки - це елемент управління готелем». Інтерв'ю з керівником компанії "Майтек" Віталієм Сторожуком. Частина 2

29 вересня 2020
499

- Які замки і ключі вважають найзручнішими і оператори, і гості?

- Вибір технології визначається, перш за все, специфікою готелю: його розмірами, розташуванням, форматом. Переважна більшість встановлених на сьогоднішній день систем використовують в якості ключів картки з магнітною смугою. Устаткування для таких ключів трохи дорожче, ніж для інших, але це з лишком окупається низькою вартістю витратних матеріалів. На карті може бути розміщений логотип готелю. І навіть при невеликому тиражі і кольорового друку витрати можуть повністю окупитися, наприклад, розміщенням на карті, крім логотипу і координат готелю, рекламної інформації - реклами ресторану, магазину, що становлять єдиний комплекс з готелем. 

З огляду на те, що в готелях загальноприйнята практика «одноразового ключа», коли при виїзді ключ від номера залишається у гостя як носій реклами, вартість карт лягає на маркетингові витрати або взагалі повністю оплачується замовником реклами. Для малих готелів доцільне застосування системи Ho-Co Mini, що використовує картки з чіпом. Вона зручна простотою використання: тут повністю відсутнє будь-яке додаткове обладнання крім самих замків і карток. Активно розвивається RFID-технологія (радіочастотна ідентифікація). Як ключ можуть бути використані, крім традиційних пластикових карт, браслети і брелоки.

- Доводилося спостерігати, як в деяких готелях гості відкривають номера за допомогою мобільного телефону.

- Телефони з підтримкою NFC (Near Field Communication - бліжнепольная зв'язок) теж можуть бути ключами від номера. Гості отримують інформацію про номер кімнати і зашифрований ключ на свій мобільний телефон до приїзду в готель. При поселенні в готель їм немає необхідності реєструватися на стійці розміщення, а замок вони відкривають за допомогою свого мобільного телефону з NFC.





 - Які замки дешевше - наприклад, підходять за ціною готелям 2-3 *?

- Вибір електронних замків за принципом низької вартості ми не рекомендуємо, це ризиковано. Такий підхід не виправданий навіть в разі серйозного дефіциту бюджету. У цьому випадку варто подумати про поетапне оснащення готелю нормальною професійною системою. Оскільки крім вартості замків слід враховувати ще й вартість експлуатації системи. І якщо у професійних систем вартість експлуатації прагне до нуля, то «дешеві» системи можуть виявитися сильно дорожче вже після декількох років експлуатації. Не кажучи вже про репутацію готелю, яка, безумовно, страждає, якщо гість не може потрапити в власний номер. 

- А, замовляють готелі рівня 2-3 зірки системи електронних замків? Чи по кишені їм покупка енергозберігаючих контролерів?

- Половина з наших клієнтів на сьогоднішній день - це готелі категорії 3 * і 3 * +. А ось готелів 1-2 *, на жаль, серед наших покупців практично немає. Іншими словами, енергозберігаючі контролери досить широко застосовуються в готелях середнього сегмента. Існує два типи подібних пристроїв: прості, що діють як звичайний розмикач, і інтелектуальні, які не просто грають роль вмикача/вимикача, а й здатні зчитувати інформацію з ключа-картки. Другий варіант порівняно дорогий, але зате дає додаткові переваги. Наприклад, можна отримати інформацію про присутність гостя в номері, підключити різні пристрої в залежності від того, чия картка знаходиться в контролері: гостя або персоналу. Як правило, готелі 3 * вибирають пристрої першого типу.

- Чи легко підробити електронний замок? Існують способи захисту від підробок?

- Звичайно, володіючи певними знаннями та обладнанням, підробити можна практично будь-який ключ, в тому числі і електронний. Картки з чіпом і RFID-карти мають більш високу ступінь захисту, і їх підробити складніше, ніж картки з магнітною смугою. Однак, щоб підробити ключ, зловмисник повинен спочатку його роздобути у свої руки: або вкрасти, або домовитися із співробітником готелю. Але в разі пропажі картки досить повідомити про це у відповідну службу готелю - і зник ключ буде анульований протягом декількох секунд, тобто підробка втрачає будь-який сенс.

 - Дякуємо за інтерв’ю.

- Завжди раді надати актуальну та корисну інформацию нашим клієнтам та відвідувачам сайтів. Ми працюємо в сфері автоматизації більше 22 років, маємо команду професіоналів, безцінний досвід роботи в Україні та закордоном. Компания "Майтек" завжди гарантує кращий сервіс та техобслуговування 24/7.

+38 067-005-00-33
Консультації по рішенню